воскресенье, 4 мая 2014 г.

Заўтра ў 09.40 і 21.55 глядзіце новы выпуск праграмы "Дыя@блог.Пра літаратуру". У гасцях -Галіна Шаблінская

   Не ведаю, як вы, а я, школьніцай, вельмі любіла слухаць спектаклі па радыёкропцы. Заўжды ўключала недзе а 17-й і з асалодай уяўляла герояў, галасы якіх гучалі з прыёмніку. Пасля, патрапіўшы на радыё, я нарэшце пабачыла, як запісваецца такі спектакль: артысты, якія іграюць голасам (і часам "дапамагаюць" рукамі), засяроджаны гукарэжысёр і ўсхваляваны рэжысёр...

   Атмасфера нават крыху ўрачыстая, як у тэатры на прэм'еры (не хапае толькі заслоны, але яе замяняе шкло паміж студыяй і "мантажкай"). Праўда, калі нас, маладых журналістаў, паклікалі ў масоўку - тут і пачалося самае вясёлае: трэба было крычаць, бегаць, тушыць уяўны пажар і... нават цалавацца!
   Шкада толькі, што ў маім дзяцінстве такія радыёспектаклі можна было паслухаць кожны дзень, а цяпер нешта новае ставіцца некалькі разоў на год. Прынамсі, на 9-10 мая запланавана пастаноўка паводле твораў Кузьмы Чорнага.

   Ці трэба сучаснаму чалавеку класіка па радыё, колькі каштуе спектакль, які ніхто не пабачыць і шмат пра што яшчэ пагаворым з Галінай Шаблінскай, літаратурнай журналісткай, аўтарам інсцэніровак, кіраўніком мноства творчых праектаў на беларускім радыё, а таксама укладальніцай кніг, прысвечаных Уладзіміру Караткевічу і Янку Купалу.
А вы слухаеце літаратуру па радыё???

18 комментариев:

  1. Калі ў машыне еду далёка, бывае, што слухаю літаратурныя перадачы. А бывае, што пераключаю, бо слухаць брыдка, як якое-небудзь інтэрв'ю ці расповед пра літаратуру гоняць па паперы - ці то газетны артыкул зачытваюць, ці то ўрывак нейкай дысертацыі, падаючы гэта пад выглядам жывых зносін з субяседнікам у студыі ці завочна са слухачамі. Адбарабанілі, падагналі пад храналагічныя рамкі эфіру - і ўсяго добрага, да новых сустрэч. Бывайце, толькі на сустрэчу не спадзявайцеся: сустрэну (пачую) - перайду на іншы бок вуліцы (пераключу на іншы канал). І часцей за ўсё непрыемна слухаць, як артысты чытаюць мастацкія творы, асабліва вершы (і прозу таксама) - недарэчна пафасна і ненатуральна эмацыянальна. Ты гэты верш не пісаў, і не табе рашаць, як яго выконваць, так што не калеч, а проста зачытай спакойна і зразумела - і ён абудзіць у душы кожнага слухача тое, што павінен абудзіць, а ты сваімі крыўляннямі дапамагаеш як хваробе кашаль.

    ОтветитьУдалить
  2. Оксана Лохач

    В детстве слушала радиоспектакли и сказки на пластинках. Почему нет? Мне нравится такой формат, он не напрягает, я до сих пор помню сказку про "Ивана царевича и серого волка" во всех интонациях, и "Аленький цветочек" тоже, но читать я все-таки люблю больше, потому, что там ты сам придумываешь картинку, звук и т.д.

    ОтветитьУдалить
  3. Kasya Keremsha

    В детстве я занималась хореографией. Так помимо самих танцев, мы обучались игре на музыкальном инструменте, изучали историю танцев и т.д.... Был еще один интересный предмет (не помню точное название), где слушали радиоспектакли-сказки и обсуждали их потом. Зачем? Чтобы учиться понимать музыку, ритмы, мелодии.. Чтобы развить воображение и внимательность. До сих пор помню отрывки из некоторых сказок. Впечатляли очень... К сожалению, сейчас этот жанр сходит "на нет". Чтобы слушать радиоспектакль нужно время, а его в современном городе все меньше и меньше.

    ОтветитьУдалить
  4. Дарья Булатникова

    Отнюдь не сходит. Сейчас как раз очень популярны аудиокниги и фант. подкасты, такие, как "Модель для сборки". Их удобно слушать в машине.

    ОтветитьУдалить
  5. Дарья, но аудиокниги - немного другое, а радио спектакли и чтения - они же привязаны к определенному времени. Есть даже целые радиосериалы - каждый день в определенное время

    ОтветитьУдалить
  6. Дарья Булатникова

    По-моему, когда слушатель не привязан к определенной точке и времени, а может включить запись в любой момент - это куда удобнее.

    ОтветитьУдалить
  7. Дарья Булатникова

    У меня с десяток рассказов в аудиоформате есть. И люди их активно обсуждают.

    ОтветитьУдалить
  8. Дарья Булатникова

    Да. И не на одном. Можно слушать, можно скачать.

    ОтветитьУдалить
  9. Дарья Булатникова

    Сейчас их практически нет. Озвучивают книги.

    ОтветитьУдалить
  10. Наталья Свиридо

    Почему передачи циклов "Театр Беларускага радыё", "Кароткія гісторыі" или "Літаратурны калейдаскоп" невозможно прослушать, обращаясь на сайт, как некоторые другие передачи, в удобное для пользователя время? Передачи достойные, но узок круг их слушателей. Нет и предварительного анонса. Например, какое произведение будет звучать завтра, какие в апреле? Этой информации нет и в программе передач. Архив есть, анонсов нет.

    ОтветитьУдалить
  11. А что, нет ни трансляций, ни потом самих роликов?

    ОтветитьУдалить
  12. Наталья Свиридо

    Передачи идут согласно программе в указанное время - программа есть на сайте, но без указания произведений и авторов, а потом роликов-записей прошедших программ нет на сайте (именно этих литературных программ). И Первый Национальный Белрадио никак не представлен в соцсетях, где могли бы и рекламировать литературные передачи размещать их потом, как Ди@блог в ФБ, например.

    ОтветитьУдалить
  13. Ух ты... я и не знала, что даже соцсетей нет у радийщиков... и что роликов потом тоже нет... для меня это новость...

    ОтветитьУдалить
  14. Наталья Свиридо

    Стэлла, по крайней мере, обычно это на сайте указано. Ведь так? Не знаю, может, я как-то не так искала?

    ОтветитьУдалить
  15. Наталья Свиридо

    А все -таки их нет на ФБ, нигде в соцсетях нет. Проверила.

    ОтветитьУдалить
  16. Диана Балыко

    интервью с авторами и чтение стихов!

    ОтветитьУдалить